Jag har tidigare nämnt att det egentligen bara behövs två saker för att bli en vinnande spelare. Dessa är en sund kassahantering och förmågan att satsa pengar där du har en fördel. Idag ska vi gå igenom och förstå den senare av dessa två saker. Grundstenen i ett framgångsrikt spelande är att hitta och satsa dina pengar där du faktiskt hittat ett värde, oavsett om du spelar på odds, poker eller annat. Utan att konsekvent spela överodds så kommer du i längden förlora pengar, vilket vi givetvis inte vill. Låt oss därför reda ut vad ett överodds innebär.

För att vinna pengar i längden behöver du alltså först och främst kunna identifiera ett överodds. Så vad är då definitionen på ett överodds? Enkelt sagt kan man säga att ett överodds är ett odds som är högre än vad det borde vara i teorin. Ett väldigt konktret exempel på detta vore om någon givmild människa erbjöd dig 7 gånger pengarna varje gång du slog en sexa med en tärning. Skulle du satsa några pengar på ett sådant vad? Givetvis skulle du det! Chansen att slå en sexa är 16.66% (100/6), vilket såklart motsvarar ett odds på 6 gånger pengarna. Du har därför bevisligen fått ett överodds på 20% mervärde. Om du tar vadet kanske du inte vinner pengar på de första sex, tjugo eller hundra kasten på grund av normalfördelningen, men matematikens lagar säger att du i det långa loppet kommer att tjäna pengar.

Men nu är det ju inte riktigt så enkelt att en bookmaker låter dig singla slant eller slå tärning till odds som du är garanterad vinst på. Vad de däremot gör är att lägga ut massa odds för olika matcher och sporter från hela världen. Låt oss vara ärliga. Det är helt omöjligt att förutse hur t.ex. en fotbollsmatch slutar. Felaktiga domslut, otur med avslut, skador och målvaktstavlor är alla omständigheter som kan påverka en match till det oväntade. Men trots fotbollens och andra sporters oförutsägbarhet så finns möjligheten att tjäna pengar på sportspel. Man kan inte förutsäga ett resultat i en match, men man kan göra en så korrekt värdering av matchen som möjligt, för att räkna ut vilka odds som enligt dig själv vore korrekta. När bookmakers har tusentals odds att hålla ordning på och måste se till att vara konkurrenskraftiga gentemot andra bookmakers, så finns utrymmen för fina överodds.

Låt oss ta ett exempel. Du har analyserat en match från de sista omgångarna i allsvenskan där i stort sett alla lag har något att spela för. Du har haft i åtanke hemmaplansfördelen, skadeläget, motvation och lagens styrkor när du kommit fram till att Elfsborg har 50% chans att vinna hemmamatchen mot Malmö FF. Det korrekta oddset för en Elfsborgvinst skulle därför enligt dig vara 2.00 (100/50). Om du nu hittar ett odds högre än 2.00 hos någon av dina bookmakers så har du hittat ett överodds.

Kort sammanfattat så är det så här det fungerar. Du analyserar en match, gör din värdering och letar efter odds bra nog att spela. Om du värderat en sannolikhet till t.ex. 29%, så räknar du fram “rätt” odds genom att ta 100/29 och i det här fallet blir det ju 3.45. Hittar du då ett odds på 3.65 så har du all anledning att spela. För att räkna fram överoddsets storlek utgår du ifrån 1 och drar av 1 från varje odds. I det här exempel tar du därför (1/2.45)*2.65. Vi har hittat oss ett överodds på 8%. Med andra ord kommer vi i snitt tjäna 8 kronor per satsad hundring i det långa loppet.

Slutligen vill jag poängtera att det är väldigt små marginaler när du analyserar en match. En tänkbar regel för att skydda sig själv när man analyserar är att ha en felmarginal på 10%. I senaste exemplet ovan värderade du ett lags chans till 29% och hittade ett fint värde, men ponera att du faktiskt missat den korrekta bedömningen med två procentenheter. Lagets riktiga chans att vinna är 27%. Med lite matematik klurar du snart ut att du istället kommer gå minus i det långa loppet om du spelar detta spel. Reflektera över detta, räkna med felmarginaler och var mycket noggran med att du spelar högsta möjliga odds du kan komma över!

Mina absoluta favoriter bland bookmakers och som jag tycker man klarar sig länge med är Bet365, Betfair och Pinnacle. Se till att registrera dig med dessa först och främst, för att sedan komplettera med andra om det skulle behövas. Jag återkommer till varför dessa tre bookmakers är så bra i en senare artikel.

Tags: , , ,

Det här inlägget postades Thursday, January 22nd, 2009 klockan 12:03 am och är arkiverat under Sportspel. Du kan följa eventuella svar till detta inlägg via RSS 2.0 feed. Du kan lämna ett svar, eller trackbacka från din egen sida.

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande koder: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Kommentar